Bu Blogda Ara

27 Mayıs 2013 Pazartesi

Moody'sTürkiye'nin notunu Ba1'den Baa3'e yükseltti, görünüm "durağan"

Moody's Investors Service, Türkiye'nin devlet tahvili notunu bir kademe artırarak yatırım yapılabilir seviyeye yükseltti. Moody'sTürkiye'nin devlet tahvili notunu Ba1'den Baa3'e yükseltti ve görünümü 'durağan' olarak belirledi.

Moody's kredi notunun artırılmasında ana etkenler olarak önemli ekonomik ölçümlerde ve kamu finansmanı ölçümlerinde son dönemde sağlanan ve gelecekte olması beklenen iyileşmeleri, yapısal ve kurumsal reformlarda ilerlemenin uluslararası sermaye akışlarından kaynaklı şoklara mevcut krılganlıkları zaman içinde azaltacağı beklentisini gösterdi. 

     

Moody's Türkiye'nin kredi notuna durağan görünüm verilmesinin, kredi derecelendirme kuruluşunun kamu funansmanı yönetiminde ihtiyatın devam edeceği ve cari yapısal, kurumsal reformların arkasındaki ivmenin sürdürüleceği beklentisini yansıttığını vurguladı.
     
Moody's yaptığı açıklamada Türkiye'nin borç yükünün 2009 yılı başından bu yana 10 puan düşüşle yüzde 36 gibi yönetilebilir bir seviyeye gerilediğini dikkat çekerken, bu düşüşün önümüzdeki yıllarda devam etmesini beklediğini vurguladı. 
     
Türkiye'de merkezi hükümetin borç stoğunun vadesinin de ciddi şekilde uzayarak 4.6 yıla yükseldiğini ve faiz artırımlarına kırılganlığın azaldığını belirten Moody's, kamu gelirlerininde son yıllarda esnekliklerini kanıtladıklarını ifade etti. 
    
Bugünkü not artırmının hükümetin geniş bir bantta yaptığı kurumsal reform programının ilerlemesi olduğunu belirten Moody's, bu reformların ülkenin dış kırılganlıklarını uzun bir vadede kademeli şekilde aşırdıracağına inandığını vurguladı. 
    
Moody's Türkiye'nin notunun daha fazla artmasının önünde engel olarak ödemeler dengesi faktörlerinin yer aldığını, dış dengesizliklerin büyük olmaya devam ettieğini ifade etti. Moody's not artırımının olması için bu kırılganlıklarda yapısal azalmalar olması veya Türkiye'nin kurumsal ortamında veya rekabet gücünde daha fazla ilerleme yaşanması gerektiğini belirtti. Moody's, PKK ile sağlanacak barış sürecinin politik riskleri azaltacağını ve kredi notu için pozitif olduğunu belirtirken, diğer kredi değerleri yükselmeden bu gelişmenin not artırımı sonucu doğurmayacağını vurguladı.
      
Moody's, kamu finansmanında sağlanan ilerlemeden kayda değer şekilde geri dönülmesi, yabancı sermaye girişlerinde ani ve sürekli bir durma yaşanması halinde notu indirimini düşünebileceğini de ifade etti.
    
Moody's not artırımının parçası olarak Türkiye'nin yabancı para cinsinden tahvil tavanını Baa2'den Baa1'e yükseltti ve yabancı para cinsinden uzun vadeli mevduat tavanının Ba2'den Baa3'e çıkardı. Türkiye'nin yabancı para cinsinden kısa vadeli mevduat tavanı NP'Den P-3'e yükselirken, yabancı para cinsinden kısa vadeli tahvil tavanı P-2 olarak korundu. Türkiye'nin A3 olan yerel para cinsinden tahvil ve mevduat tavanları değişmedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Ekonomik Takvim

Canlı Ekonomik Takvim Investing.com Türkiye tarafından sağlanmaktadır, lider finans portalı.