Bu Blogda Ara

21 Ağustos 2013 Çarşamba

Merkez Bankası Faiz Arttırımı !

Merkez Bankası faiz koridorunu genişletmeye devam etti..

Merkez Bankası faiz koridoru üst bandını 50 baz puan yükselterek %7.75’e çıkardı. Diğer faiz oranlarında ise bir değişiklik yapılmadı.
Açıklamada dikkat çekenler:

·         Enflasyona ilişkin vurgu devam ediyor. Merkez Bankası,  Ağustos ayından itibaren enflasyonda öngörülen düşüşün başlamasını bekliyor. Ancak hedefin üzerinde seyreden enflasyonun fiyatlama davranışları üzerindeki olumsuz etkilerini sınırlamak amacıyla para politikasındaki temkinli duruşun güçlendirilmesine karar verildiği belirtildi.

·         Geçtiğimiz ay olduğu gibi bu ayki notta da “Enflasyon görünümü orta vadeli hedeflerle uyumlu olana kadar para politikasının temkinli duruşu korunacak, gerektiğinde ek parasal sıkılaştırmaya gidilebilecektir.” ifadesi korundu. Üst bandın artırılması ile ek parasal sıkılaştırmanın etkinliğinin artırılmasının amaçlandığı belirtildi.


·         Bir önceki notta iç talep için sağlıklı bir toparlanma ifadesini kullanan Merkez Bankası, son notunda iç talepte ılımlı bir büyüme gözlendiğini belirtti. Buna göre, iç talebe ilişkin bir önceki nota göre daha olumlu bir görünüm çiziliyor.

·         Sermaye akımlarında zayıflamanın sürdüğünü belirten Merkez Bankası, böyle bir konjonktürde daha temkinli bir para politikası duruşunun katkısıyla kredi büyüme hızlarının kademeli olarak daha makul düzeylere gelmesini bekliyor.


Merkez Bankası, enflasyonist risklerin yüksek olmasını dikkate alarak para politikasında daha sıkı bir duruşa geçti. Bu adımla geçtiğimiz 3 günde %6.5 seviyesinde olan fonlama maliyetini önümüzdeki dönemde daha yüksek seviyelere çıkaracağı sinyalini verdi.    


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Ekonomik Takvim

Canlı Ekonomik Takvim Investing.com Türkiye tarafından sağlanmaktadır, lider finans portalı.