Bu Blogda Ara

18 Nisan 2014 Cuma

Sentetik Mevduat Nedir? Swap Mevduat Nedir?



Sön dönemde döviz mevduat hacminde yaşanan yükselişin bir nedeni de swap işlemleriyle desteklenen sentetik mevduat ürünlerindeki artıştır. Standart TL mevduatlar, swap işlemleri nedeniyle döviz cinsinden tutulmaktadır. Merkez Bankası verilerine göre döviz mevduat hacminin artış trendi aşağıdaki gibidir. Artışın yarıya yakınının swap işlemlerinden kaynaklandığı düşünülmektedir. 

Sentetik mevduat dediğimiz ürün aslında iki farklı yatırım enstrümanının birleşiminden oluşmaktadır. Bunlardan biri standart mevduat diğeri ise, swap işlemidir.

Swap İşlemi; banka ile yapılan türev işlem sözleşmesine istinaden, işlem tarihinde ve vade tarihinde olmak üzere iki defa para takasını düzenlemektedir. Bir yandan mevduat ile faiz getirisi elde ederken, diğer yandan swap işlemi ile kur kazancı sağlamaktır.

UYGULAMA
Örneğin; bugün itibariyle 32 gün vadede mevduat yapmak istediğimiz 10 mio TRL fonumuz bulunsun. Bankalardan topladığımız en iyi standart TRL mevduat oranı %12 , USD Mevduat oranı %3 olsun. USD/TRL kuru da 2,00 olarak dikkate alalım.

* %12 ile standart mevduat yapmak yerine sentetik mevduat yapmak istersek,

1) Swap getirisi sağlanır,
Yapılan swap işlemine istinaden, banka 10 mio TRL tutarındaki fonumuzu bugün 2,00 kur’dan USD’ye çevirerek bize 5 mio USD olarak verir. 32 gün sonra vade sonunda 2,20’den geri alacaktır. (İşlem kuru ve vade sonundaki forward kuru bügünden karşılıklı pazarlık usülü ile belirlenmektedir.) (Kur kazancı)

2) Mevduat getirisi sağlanır,
İşlem gününde bankadan alınan 5 mio USD, 32 gün vadeye %3 ile USD mevduat yapılmaktadır. (Faiz kazancı)

>>> Vade sonunda (5 mio USD)anapara+faiz tutarı forward kuruna istinaden TRL’ye dönüştürülür.

MUHASEBESEL YÖNÜ

Aslında TRL fonumuz swap işlemi nedeniyle USD cinsinden mevduat yapılmakta ve muhasebe kayıtlarımıza da bu şekilde kaydedilmektedir. Dönem sonlarında değerleme kaydı atılmaktadır. Dönem sonlarında kur farkı gideri veya geliri yaratmaktadır. Vade sonunda anlaşılan forward kurundan TRL’ye dönülmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Ekonomik Takvim

Canlı Ekonomik Takvim Investing.com Türkiye tarafından sağlanmaktadır, lider finans portalı.