Bu Blogda Ara

21 Haziran 2014 Cumartesi

Türkiye'nin Yıllar İtibariyle İthalat ve İhracatı

Son dönemde Irak’da yaşanan sıkıntıların, ihracat tarafındaki Türkiye’ye yansımalarını yakın zamanda görüyor olacağız. Hafızamızı tazelemek adına Türkiye’nin yıllar itibariyle ihracat ve ithalat göstergelerini tekrar gözden geçirmekte fayda olduğunu düşünüyorum.

Aşağıdaki tabloda Türkiye’nin yıllar itibariyle İhracatının hangi ülkere yapıldığı ve toplam ihracat içindeki payları listelenmiş durumda. 2000 yılından bu yana, Almanya en büyük ihracat pazarımız olmayı sürdürüyor. Ancak 2000’li yıllarda %18,6 olan ihracat payı 2014 Nisan ayı itibariyle %9,4’e gerilemiş durumda. İhracat pazarlarımızın yıllar itibariyle çeşitleniyor olması, ilgili ülkelerde yaşanacak ticari risklerden korunmamız açısından büyük önem taşıyor. 


2014 Nisan ayı itibariyle Irak’ın ihracattaki payı %7,6 seviyesinde. 

2014 ilk çeyrek büyümesi ise, %4,3 olarak gerçekleşti. Dış talebin büyümeye pozitif katkısı %2,7 seviyesinde. Irak’da yaşanan sorunların ihracata etkileri ne derecede olursa olsun, büyümeye etkisi max. (%2,7 x %7,6) = %0,21 olur. Bu da demek oluyor ki Irak ihracatının durma noktasına gelmesinin büyüme üzerindeki etkisi %0,21 seviyesinde. Hali hazırda Irak’a yapılan ihracatın ne kadarı güvenli bölgelere ne kadarı sorunlu bölgelere yapılıyor belli değil. Bu konuyla ilgili açıklanan herhangi bir veri de bulunmuyor. Sadece rivayetlere göre Irak ihracatlarının %70-%75’lik kısmı güvenli bölgelere yapılıyor.  Eğer bu rivayet doğruysa Türkiye açısından çok da sıkıntı yaratmayacak gibi gözüküyor. Ayrıca, yaşanan sorunun 3-4 hafta içinde ortadan kalkmış olacağı düşünülüyor. Ancak bu rivayet doğru değil de Irak ihracatının büyük kısmı etkilenirse, Güneydoğu Anadolu’dan buraya ihracat yapan başta halı, tekstil, çimento ve inşaat sektörü Şirketleri olmak üzere çok büyük bir kısım sıkıntı yaşayabilir. Temkinli olmakta fayda var.


Yıllar itibariyle bakıldığında ihracatımızın %49,6’sını en yüksek payı alan 10 ülkeye yapmaktayız. Bu durum 2000’li yıllarda %62,4 seviyesindeydi. İhracat pazarlarımızın çeşitlendirilmekte olduğunu gösteren bir örnek.
   
Türkiye'nin Yıllar İtibariyle İhracat Yaptığı Ülkeler


Türkiye'nin Yıllar İtibariyle İhracatı Ürünleri




Aşağıdaki tabloda Türkiye’nin yıllar itibariyle ithalatının hangi ülkere yapıldığı ve toplam ithalat içindeki payları listelenmiş durumda. 2000 yılında olduğu gibi bugün de en büyük ithalat kalemimizi enerji ihtiyacından kaynaklanıyor. Nisan 2014 itibariyle toplam ithalatımızın %23,6’sı enerji ihtiyacından kaynaklanıyor. Ülkeler bazında ise, en büyük payı %11,3 ile Rusya alıyor. 

Yıllar itibariyle bakıldığında ithalatımızın %60’ını en yüksek payı alan 10 ülkeden sağlamaktayız.  



Türkiye'nin Yıllar İtibariyle İthalat Yaptığı Ülkeler



Türkiye'nin Yıllar İtibariyle İthalat Ürünleri




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Ekonomik Takvim

Canlı Ekonomik Takvim Investing.com Türkiye tarafından sağlanmaktadır, lider finans portalı.