Bu Blogda Ara

7 Ağustos 2014 Perşembe

Kredi Faizleri Düşer mi?


Hatırlarsanız 2013 yılsonunda %9-%9,5 aralığında seyreden TRL mevduat oranları, 2014 Ocak ayında Merkez Bankası’nın faizleri artırmasıyla uygulamaya başladığı sıkı para politikası sonrasında %12-%13 seviyelerine kadar yükselmişti. 

FED tarafından gelen haberler ve o dönemde gündemi meşgul eden siyasi istikrarsızlık, sıcak paranın yurtdışına çıkmasında etkili olmuş, kurlarda beklenmedik artışlar yaratmıştı. Bunun önüne geçmek üzere Merkez Bankası da faiz artırımına gitmek durumunda kalmıştı.

Genel olarak 2014 yılına baktığımızda, Merkez Bankası’ nın faiz artırımı, kredi tarafında  maliyetlerin yükselmesinde etkili oldu. Özellikle ilk çeyrekte kredi fiyatlarının yükselmesiyle daralan iç talep başta otomotiv ve konut sektörü olmak üzere piyasayı oldukça etkiledi. Bunun yanında kredi kartı kullanımlarında yapılan bir takım düzenlemeleri de dikkate almakta fayda var.

İlk çeyrek büyüme rakamları beklenenden iyi gelse de, biliyoruz ki iç talebin (kamu hariç) bu büyümeye katkısı neredeyse yok gibi. İç talepte yaşanan bu daralma bazı kesimleri rahatsız etmiş olacak ki hükümet tarafından neredeyse hergün faizlerin yüksekliğinden dem vuruluyor ve Merkez Bankası’nın uyguladığı politika eleştirisi konusu oluyor. 

Netice itibariyle Merkez Ban kası, Mayıs ayından bu yana faiz oranlarını indirmeye devam ediyor. Faiz oranları inmeye devam ettikçe kredi fiyatları da gerilemeye devam edecektir. TRL Mevduat faizleri de %9-%9,5 aralığına geri dönmüş durumda. 2012’nin yaz döneminde yaşadığımız durumun benzerini yaşıyoruz. “Mevudat Faizleri Düştü Sıra Kredilerde” başlıklı yazımda değindiğim bu konuyu vaktiniz varsa okuyun derim. 

Merkez Bankası’nın yılsonu enflasyon hedefi 7,6% seviyesinde. Temmuz ayında açıklanan yıllık enflasyon ise 9,32% seviyesinde. Yılın ikinci yarısında enflasyonda aşağı yönlü hareket bekleyen Merkez Bankası tahminini şimdilik revize etmiş değil, ancak yılsonu hedefinin tutturamayacağı şimdiden belli. 


Enflasyondaki yüksek seyir devam ederken faiz inidirimine devam edilir mi, orası soru işareti; ancak hükümet tarafından faizlerin yüksek olduğuna yönelik açıklamalar gelmeye devam ediyor. Enflasyonun bu seviyelerde devam etmesi faiz indirimlerinin bir süre duraksamasına neden olabilir. 

Ekim ayı itibariyle FED’in tahvil alım programının sona eriyor olmasıyla, sıcak paranın daha güvenli limanlara hareket ederek kur’larda yukarı yönlü baskı oluşturacağı bekleniyor. Dolayısıyla bugün faiz indirimiyle yenecek hurmalar, yılın son çeyreğinde artış yönünde piyasaları tırmalayacaktır. Bakalım zaman bize ne gösterecek.

(Ortalama Kredi Faiz Oranları)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Ekonomik Takvim

Canlı Ekonomik Takvim Investing.com Türkiye tarafından sağlanmaktadır, lider finans portalı.