Bu Blogda Ara

27 Kasım 2014 Perşembe

Enterprise Value Nedir? EV/EBITDA Çarpanı Nedir?

Enterprise Value Nedir?

  • Şirketi satın almak için ne kadar ödenmesi gerektiğini gösterir.
  • Şirketi bir bütün olarak ele alarak gerçek değeri hakkında daha net bir resim çizer.
  • Temelde piyasa değerini baz almakla birlikte nakit ve borç etkisini de dikkate almaktadır.
  • Mevcut-Planlanan yatırım ve operasyonları gözönünde bulundurmaktadır.
  • Ülkeler arasındaki vergilendirme politikalarından kaynaklanan farklılıkları ortadan kaldırdığı için uluslararası bir değerleme ölçütü olarak kullanılabilmektedir.
  • Her sektör için kullanılamamakla beraber,  aynı sektörde yer alan benzer şirketlerle karşılaştırma imkanı sunmaktadır.

Hangi Değer?
Yazının devamında iki farklı “Değer” ifadesi bulunmaktadır. Biri Enterprise Value dediğimiz“Şirket Değeri”, diğeri ise (hisse fiyatı x hisse adedi dediğimiz) özkaynak değerini ifade eden “Piyasa Değeri”dir. 

Enterprise Value Nasıl Hesaplanır?
EV = Piyasa Değeri + Net Borç (Toplam Borç – Toplam Nakit)

EV hesaplamak için;
Önce Piyasa Değeri (Hisse Fiyatı x Hisse adedi ) hesaplanır. Bu tutara bilançoda yer alan Finansal Yükümlülükler  (Kısa Vadeli Finansal Yükümlülükler + Uzun Vadeli Finansal Yükümlülüklerin Kısa Vadeye Düşen Kısmı + Uzun Vadeli Finansal Yükümlülükler) eklenir, Nakit ve Benzerleri çıkarılır.

Nakit ve Borcun Şirket Değerlemesindeki Rolü
Şirket satınalmaları genellikle piyasada işlem gören değerlerinin çok üzerinde gerçekleşmektedir. Bunun en önemli etkenlerinden biri şirketin özsermaye değerinin yanısıra mevcuttaki nakit ve borçlarının değerlemeye dahil edilmesidir. Şirket el değiştirdiği takdirde tüm aktif ve pasifleriyle birlikte el değiştirir.


Piyasa Değeri aynı olan iki şirket düşünelim. Biri borçsuz, diğer ise yüklü miktarda borç taşıyor. Her ne kadar her iki şirketin “Piyasa Değeri” aynı olsa da, borçlu olan şirketin “Şirket Değeri” daha yüksektir. Konuyu biraz örneklendirelim:

Borcu olmayan ve Şirket Değerleri 1.000 TL tutarında iki şirket düşünelim. İlk şirkette hiç nakit olmasın, diğerinde ise 250 TL nakit olsun. Halka açık olan bu şirketlerden ilkinin piyasa değeri 1.000 TL, ikincisinin ise, 1.250 TL seviyesinde oluşması beklenir. Bunun nedeni İkinci şirketin kasasında kullanabileceği 250 TL bulunmasıdır. Bu nedenle her iki şirketin Şirket Değeri 1.000 TL olmasına rağmen Piyasa Değerleri birbirinden farklıdır. 

Başka bir örnek verirsek; eğer şirketin piyasa değeri  500 TL olduğunda, üzerinde 150 TL uzun vadeli finansal yükümlülük varsa, şirketi satınalmak için 500 TL’den daha yüksek bir tutar ödenmesi gerekir.  Alıcının bu şirketi satın alması için 650 TL (500+150) ödemesi gerekir. Alıcı borcu da dikkate almak zorundadır. Uzun vadeli borç aslında şirketin değerini artıran bir etken görevi görmektedir.

Nakit ve nakit benzerleri ise Şirket değeri üzerinde tam tersi bir etkiye sahiptir. Örneğin piyasa değeri 500 TL olan bir şirketin 300 TL nakdi bulunsun. Şirketi'in Piyasa Değeri'ne göre 500 TL ödenmesi gerekir. Ancak Şirketin değeri aslında 200 TL’dir. Kalanı kasadaki para için ödenmektedir.

Rasyolar Önemlidir
Bir şirketin değerinin tespit edilmesi için tek başına Enterprise Value elbette yeterli değildir. Ancak olması gereken gerçek değerine en yakın seviyeyi verebilmektedir. EV farklı sermaye yapıları olan şirketleri karşılaştırma imkanı sağlayarak yatırımcılar açısından daha sağlıklı karar alınmasında etkin rol oynamaktadır.

Şirketin yer aldığı sektöre göre, İndirgenmiş nakit akımlarının, Enterprise Value/EBITDA, Fiyat/Kazanç, Piyasa Değeri/EBITDA, Piyasa Değeri/Satışlar, Piyasa Değeri/Defter Değeri gibi bir takım çarpanların da analiz edilmesi gerekmektedir. Bu rasyolar yurtiçindeki ve yurtdışındaki benzer diğer şirketlerle karşılaştırma imkanı sunabilmektedir.

Enterprise Value/FAVÖK Rasyosu
(EV/EBITDA)

EV: Enterprise Value (Şirket Değeri)
EBITDA: Earnings Before Interest, Tax, Depreciation, Amortization (FAVÖK-Faiz, amortisman ve vergi öncesi kar)

EV/EBITDA çarpanının kesin bir seviyesi bulunmamakla birlikte ortalama 5 ile 14 arasında değiştiği görülmektedir. Son 2 yıllık süreçte BIST’te halka arz edilen şirketlerin, arz öncesi EV/EBITDA rasyoları ortalama 9, FD/EBITDA rasyoları ortalama 7 seviyesinde oluştuğu söylenebilir.


2 yorum:

  1. yanlışım varsa düzelt...1.kasasında 250 tl varsa şirket 1250 tl ediyor ise

    2.150 tl borçlu şirket niye 650 tl eder.

    3.kasasında 200 tl varsa 500 tl lik şirketin piyasa değeri niye 300 tl değil.

    YanıtlaSil
  2. 1) 1250 TL o şirketin piyasa değeridir.(Hisse fiyatı x hisse adedi) Ancak şirketin asıl değeri (Enterprise value) her ikisinde de aynıdır yani 1000 TL'dir. Bu değerdeki amaç nakit ve borcun etkisi dışındaki şirketin değerini tespit edebilmek.

    2) Şirketin değerini belirleyen, o şirketin gelecekte sağlayacağı getirilerinin bugünkü değeridir. Piyasa değeri, nakit ve borcu dikkate almadan bunu ifade eder. Ancak şirketi satın alan, kasadaki parayla faiz kazancı sağlamak veya borcunu tutup faiz ödemek için şirket satın almaz. Alıcı şirketin kendisiyle ilgilenir. Kasadaki parayla borcunu kapatır. Kapatmaya yetmiyorsa şirketin borcu kalır. Bu borcu şirket değerinde dikkate almak gerekir. O yüzden piyasa değeri 500 TL olup, 150 TL borcu olan şirketin değeri 650 TL olarak dikkate alınmalıdır.

    3) Kasasında 200 TL olan şirketin piyasa değeri 500 TL'dir. Ancak şirketin değeri aslında 300 TL'dir. (1. soruda açıkladığım nedenden ötürü.)

    YanıtlaSil

Ekonomik Takvim

Canlı Ekonomik Takvim Investing.com Türkiye tarafından sağlanmaktadır, lider finans portalı.