Bu Blogda Ara

6 Şubat 2016 Cumartesi

2016'da Dolar Ne Olur / Türkiye'de Portföy Hareketleri


2016'da Dolar Ne Olur

TCMB tarafından hazırlanan yılbaşından beri toplam portföy hareketi verilerinden de anlaşılacağı üzere, Türkiye'den 2015'den itibaren net para çıkışı yaşanıyor.

Başta FED'in faiz artırması olmak üzere küresel konjontürde yaşanan gelişmeler, seçim yılı nedeniyle iç siyası ortamdaki belirsizlik ve bölgedeki jeopolitik riskler 2015 dönem başı USD/TRL kurunun 2,32'li seviyelerden 3,00 seviyesine gerilemesindeki en büyük etkenler.

Türkiye ekonomisindeki konular malesef hep aynı, hep aynı şeyleri konuşuyoruz. 2015'de Doları artıran nedenler neyse 2016'da Doların aynı seviyerde kalmasını sağlayacak olan nedenler hemen hemen aynı.

Normal şartlar altında kur artışının 2016'da da devam etmesi ve kurun 3,50'nin de üzerine çıkması beklenir. Ancak, FED tarafında yapılan faiz artırımının beklenenden daha uzun süreceğine ilişkin açıklamalar, iç siyasi ortamın tek parti dönemiyle birlikte istikrara kavuşmuş olması, bölgedeki jeopolik risklere rağmen yapılan BATI'dan yana söylemler bu doğrultuda rating kuruluşlarınca yapılan olumlu açıklamalar nedeniyle 2016'da kurun 2015'de olduğu gibi yükseleceğini düşünmek pek de mümkün gözükmüyor. 

Özetle; 2016 Dolar kuru açısından dalga boyunun yüksek (volatilitenin yüksek) olduğu, ancak, günün sonunda kurdaki artışın sınırlı kalacağı bir yıl olacaktır. Taa ki bugünkü şartların aksine bir hikaye oluşuncaya kadar.



3 yorum:

  1. Fed,2015 yılında faiz arttıracağını belirtti..ve arttırdı...önemli olan faizin artmasıdır...fed açıklamalarında ne yazılmışsa uygulanmaktadır...2016 yılında ve sonraki dört yıl devamlı faiz arttırma kararı alınmıştır...ne için..ekonomik seviyeler normale döndüğünde..abd de ekonomi istenileni vermiştir...faiz artışı kaçınılmaz olacaktır...dünyayı paraya boğdu...para ise kapitalizmin gerçek gücüdür...şimdilerde PARASINI geri çekerek gücünü test edecek...ekonomiler bir kez daha abd liderliğinde şekillenmek zorunda...fed ten kimseler merhamet beklemesin..

    YanıtlaSil
  2. fed faiz arttıracağını belirtti sonradan geri adım attı asıl önemli olan Amerika ABD seçimleri olacaktır. 9. ayda galiba seçimler seçim olan ülke paraları seçim olmadan önce genelde belirsizlik sinyalleri ile düşmesi gerekiyor peki 2015 yılında dünyada yapılan bir amerikan spekülasyonumuydu ?

    YanıtlaSil
  3. uzun vadede doların gidişatını kestirmek pek mümkün değil,ancak kanaatim 3'ü 2017 sonuna kadar bulacağı yönünde

    YanıtlaSil

Ekonomik Takvim

Canlı Ekonomik Takvim Investing.com Türkiye tarafından sağlanmaktadır, lider finans portalı.