Bu Blogda Ara

3 Ekim 2010 Pazar

VOB Nedir? (Endeks Futures İşlemleri)

15 Nisan 2010 tarihinde yayınlanmıştır.


VOB nedir yazı dizisine kaldığı yerden devam ediyoruz.
Bu yazımızda “ İMKB 30 “ kontratlarında nasıl işlem yapılır? nasıl kazanç elde edilir? “ sorularına yanıt arayacağız.

VOB işlemlerinin daha iyi anlaşılabilmesi açısından bu konuda yazılan diğer yazılarımı okumanızı öneririm.


VOB Nedir?

Futures Piyasalar Nedir?

VOB İşlemleri – Döviz Futures İşlemleri

VOB Nedir? (USD – Kontrat İşlemi)


Reel faizlerin sıfıra yaklaştığı şu günlerde tasarruflarını borsada değerlendirmek isteyen küçük yatırımcılara önerebileceğim iki şey var.

Birincisi portföy nedir yazısını okuyarak işe başlayın ve paranızın tamamını tek bir hisseye yatırmaktan kaçının. Eğer içerden bilgiler (insider trading) alarak bu işi yapmıyorsanız fiyatların ne yöne gideceğine dair kesin bilgilere sahip değilsiniz demektir. Tek bir hisseye yatırım yaparak yüksek riske katlanmak yerine portföy çeşitlendirmesine giderek riskinizi minimize etmeniz, tasarruflarınız ve sağlığınız açısından çok önemlidir. Borsa beklediğiniz yönde hareket etmediği zaman portföy çeşitlendirmesi bir şekilde kaybınızı minimum seviyede tutacaktır.

İkinci önerim ise, eğer Türkiye’de işlem yapıyorsanız, işlem hacmi yüksek, fiyatı kolayca yönlendirilemeyen birkaç güvenilir firma dışında İMKB 30 haricindeki hisselerin tercih edilmemesi yönünde.

Vadeli işlem Opsiyon borsası döviz, faiz ve altın kontratları dışında, İMKB üzerinde de işlem yapabilmeye olanak sağlamaktadır. İMKB 100 kontratları pek talep görmediğinden işlem hacmi oldukça düşüktür. Alıcı ve satıcının az oluşu, elde edilmesi muhtemel verimi de oldukça aşağı çekmektedir. Ancak “İMKB 30” endeksine dayalı kontratların işlem hacmi çok yüksektir. (VOB işlem hacminin ort %97’si) Bu kontratlardan satın alarak 30 hissenin tamamına aynı anda yatırım yapabilme imkanı tanınmaktadır. Bu sayede portföy çeşitlendirmenizi 30 hisse üzerinden kendiliğinden elde etmiş olursunuz.

Şuan 805-TL karşılığı 1 adet İMKB 30 kontratı satın alma(uzun pozisyon) veya satma(kısa pozisyon) işlemi yapılabilmektedir. İMKB 30 kontratı satın aldığınız takdirde, spottaki İMKB 30 endeksi yükseldikçe kazanç elde edersiniz. Kaldıraçlı işlem olduğundan kazancınız spottaki artıştan kat kat fazla olacaktır.

VOB piyasasının en çekici yanı, fiyat düşüşlerinden de kazanç elde edebilmenin mümkün oluşudur. Spotta İMKB 30 endeksinin düşeceği yönünde bir beklentiniz var ise, İMKB 30 kontratı satarsanız, endeks düştükçe kazanç sağlarsınız.

Bu arada VOB İMKB 30 kontratlarına sahip olmak, hisse senedi sahiplerine sağlanan hakları (ortaklık veya temettü hakkı…vb) sağlamamaktadır. Ayrıca bu kontratlardan elde edilen kazançlar %0 stopaja tabidir.

Bir sonraki yazımda İMKB 30 kontratını uygulama örneği ile inceleyeceğiz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Ekonomik Takvim

Canlı Ekonomik Takvim Investing.com Türkiye tarafından sağlanmaktadır, lider finans portalı.