Bu Blogda Ara

8 Ağustos 2012 Çarşamba

İhracatta İşler Yolunda Gitmiyor


Geçtiğimiz günlerde açıklanan 2012 yılı Haziran ayı dış ticaret verilerine göre 2011 yılının aynı ayına göre ihracatımız %16,9 artarken ithalatımız %5,4 oranında azalış göstermiş. Mevsimsel etkilerden arındırılmış seriye göre; ihracat %16,9 oranında artarken ithalat %1,5 oranında azalmış.

2011 Haziran ayında %52,5 olan ihracatın ithalatı karşılama oranı, 2012 Haziran ayı itibariyle %64,9’a yükselmiş.

Haziran 2012 için açıklanan veriler ihracatın yolunda gittiğini gösterse de maalesef işin aslı hiç de öyle değil. Öncelikle şunu söyleyeyim; bir önceki senenin aynı ayı ile veri karşılaştırmak ihracatın nereye doğru gittiği hakkında en ufak bir ipucu dahi vermez. İhracatın nereye gittiğini görebilmek adına en azından son 3 yılın aylar itibariyle nereye gittiğini analiz etmek gerekir.

2010 Ocak ayında aylık 7,5 milyar USD olan İhracat, 2012 Haziran ayı itibariyle aylık 13,5 milyar USD'ye yaklaşmış durumda.  Aşağıdaki grafikte “toplam ihracat” ile “Altın hariç ihracat” rakamı karşılaştırılmakta. Mart 2012’den beri toplam ihracatta ciddi bir azalış gözükmemesine rağmen altın hariç ihracata baktığımızda ikinci çeyrek itibariyle performans gerçekte epey düşmüş bulunuyor.



( 2010 İtibariyle İhracat )


( Bir önceki senenin aynı ayına göre aylık İhracat Artış Oranı )


Altın ihracatının büyümeye herhangi bir katkısı bulunmuyor. Çünkü ihraç ettiğimiz altın kendi üretimimiz değil. Bu altın daha önce ithalat yoluyla gelmiş altın. Dolayısıyla büyüme rakamlarının üretim yöntemiyle hesaplandığını da varsayarsak, üretime konu olmayan bir şeyin büyümeye etkilemesi mümkün değil. İkinci çeyrekte ihracat performansının gerçekte düşmesi ekonomideki büyümeye etkisinin de gerçekte düşük çıkmasına yol açacak. TİM’in ihracatçı birliklerinin kayıtlarına dayanan verilerine göre Temmuz 2012’de “altın hariç” ihracatta %8’e yakın düşüş göreceğiz.

Avrupa’da resesyonun giderek derinleşmesi ve altın hariç ihracat performansındaki azalış, 3.çeyrek için büyüme umutlarının azalmasına neden oluyor. Orta Doğu’ya yapılan ihracatın (altın ihracatı nedeniyle) geçici olarak artmış olması içinde bulunduğumuz 2.Çeyrek rakamlarını olduğundan iyi göstermekten başka birşeye yaramayacak gibi gözüküyor.

2008 yılında toplam ihracatın %50’si AB ülkerine yapılırken Haziran 2012 itibariyle %37 seviyelerine gerilemiş durumda. Avrupa'da yaşanan resesyon ve altın ihracatının ağırlıklı olarak Orta Doğu'ya yapılıyor olması toplam ihracattan pay alan ülkelerin oranlarının değişmesine neden oluyor. Son 4 yıllık durumu aşağıdaki grafikte görebilirsiniz.

( 2008 İtibariyle Toplam İhracattan Pay Alan Ülkeler )

Ayrıca Haziran ayında altın ithalatının ihracatına yetişmesi, bu ihracatın dış açığa olumlu etkisini de ortadan kaldırmış bulunuyor.

( 2010 İtibariyle Altın İhracatı ve Altın İthalatı )


Son söz; 2.Çeyrek itibariyle ihracatta işler yolunda gitmiyor. Bugünlerde not arttırımı beklentisiyle 1,77’lere inen Dolar/TL, 65bin seviyelerine zıplayan İMKB bakalım ne zaman tam tersine dönecek.


FinansTeknik.com
Finans Teknik.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Ekonomik Takvim

Canlı Ekonomik Takvim Investing.com Türkiye tarafından sağlanmaktadır, lider finans portalı.