Bu Blogda Ara

12 Ağustos 2012 Pazar

Küresel Piyasalarda İyimser Beklentiler


Kısa vadeli kar realizasyonlarına rağmen piyasalarda olumlu rüzgarlar esmeye devam ediyor.

Son dönemde Avrupa tarafından gelen iyimser açıklamalara rağmen gerekli adımların bir türlü atılamıyor olması moralleri bozuyor olsa da merkez bankalarının ekonomileri desteklemeye devam edeceğine yönelik beklentiler piyasaları ayakta tutmaya devam ediyor. 


Bir yanda Almanya tarafından gelen tahvil alım planına destek verilebileceği açıklamaları, bir yanda FED Başkanı Bernanke’nin tüm opsiyonların masada olduğu yönündeki kendini sürekli tekrar eden açıklamaları ve yılsonuna doğru üçüncü parasal genişlemeye gidileceği beklentisi küresel piyasaları bir süre daha ayakta tutmaya yetecek gibi gözüküyor. 

Ara sıra kar satışları görülse de likidite koşullarının daha da iyileşeceğine ilişkin beklentiler genel olumlu trendin devam etmesini sağlıyor. Bu beklenti, satışların sınırlı kalmasına neden olurken aynı zamanda hızlı gelen alımlarla kayıpların kısa sürede telafi edilesine yardımcı oluyor. 

İyimser beklentiler, şimdilik piyasaları ayakta tutsa da Euro bölgesi’ndeki dağılma söylentileri, ABD ekonomisinde toparlanmanın yavaşlaması ve küresel piyasalarda ekonomik göstergelerin günden güne zayıflıyor olması, önümüzdeki dönemde ciddi sorunlarla karşı karşıya kalabileceğimiz ihtimalini gittikçe arttırıyor. Şimdilik pek hissedilmesede şu an yaşanmakta olan iyimser havanın kalıcı olmayacağını belirtmekte fayda var. 

Karar verici mekanizmaların bir araya gelememesi nedeniyle kısa vadede Avrupa tarafında çözüme ulaşılması pek de mümkün gözükmüyor. Alınan önlemler sorunu çözmek yerine genelde sorunu ötelemeye yönelik. FED tarafından yaratılan beklentilerin ise çok da anlamlı olduğu söylenemez. Bu nedenle yurtdışı kaynaklı iyimser havanın orta ve uzun vadede tersine döneceğini söyleyebiliriz.


FinansTeknik.com
Finans Teknik.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Ekonomik Takvim

Canlı Ekonomik Takvim Investing.com Türkiye tarafından sağlanmaktadır, lider finans portalı.