Bu Blogda Ara

11 Ağustos 2012 Cumartesi

Mevduat Faizleri Düştü Sıra Kredilerde


Yılın ilk günlerinde TL mevduata %12,50 , YP mevduata %5,40’lara varan faiz veren bankalar yılın 2.yarısında çıtayı oldukça aşağı çekmiş durumda. Çok değil birkaç ay öncesine kadar %11’in altında faiz vermeyen bankalar, mevduatta sınırı %9’lara çekmiş durumdalar. 

Haziran ayında kredi derecelendirme kuruluşu moody’s Türkiye’nin kredi notunu bir kademe arttırması sonrası yabancı fonlar yönünü Türkiye’ye çevirdi. Yeni girişlerle kur 1,77’lere kadar geri çekilirken, İMKB 65bin seviyelerine kadar yükseldi ve Hazine yılın en düşük borçlanma maliyetleriyle tahvil ihraç ederek Haziran ve Temmuz ayı borçlanmalarını başarılı bir şekilde finanse etti. Tahvillerin büyük çoğunluğunu yabancılar satın aldı. Mayıs sonunda %9,5 olan gösterge faiz %7,5 seviyelerine kadar geriledi. Haziran sonu banka bilanço döneminin sona ermesi ve MB enflasyon beklentisi, mevduat faizlerinin %9’lara kadar çekilmesinde bir başka faktör olarak karşımıza çıkıyor. Ayrıca Merkez Bankası’nın bankalara repo ihaleleriyle sağladığı fonlama maliyetlerini aşağı çekmesi önemli bir etken. Fonlama maliyetlerinin haziran ayındaki ortalaması %9,15’ten temmuz sonu itibariyle %8,70’e kadar düşmüş durumda. 


Küresel piyasalarda yaşanan durgunluk, dış talepte gerilemeye neden olurken 2009-2010 döneminde zirveleri zorlayan iç talebin her geçen gün daha da yavaşlıyor olması önümüzdeki dönemde büyüme rakamlarını oldukça etkiyelecek gibi gözüküyor. Bu doğrultuda 3.çeyrekte Merkez Bankası’nın fonlama maliyetlerini biraz daha aşağı çekerek faiz indirimine gitmesi olası.

Mevduat faizlerinde son 2 ayda yaşanan bu düşüş trendi henüz kredilere yansımış değil. Kredi faizlerinin genelde mevduat faizlerindeki artış ve azalışlara gecikmeli adapte olduğu biliniyor. Dolayısıyla önümüzdeki dönemde kredi faizlerinin de aşağıya gelmesi kuvvetle muhtemel.

Aşağıdaki grafikte Merkez Bankası tarafından aylık olarak yayınlanan, kredi faiz oranlarına dikkat etmekte fayda var. Yılbaşından itibaren nakit ve konut kredilerde aşağı doğru bir trend hakim. Önümüdeki dönemde de bu azalışın devam etmesi bekleniyor.

 (Bankalarca TL Üzerinden Açılan Kredilere Uygulanan Ağırlıklı Ortalama)

Merkez Bankası tarafından açıklanan aşağıdaki grafiklerde ise, bir önceki aya göre kredi ve mevduat hacmindeki artış oranının trendini görebilirsiniz. Piyasanın soğutulmaya çalışıldığı 2010 Aralık ayından itibaren kredi hacmindeki artış sürekli geriler hale gelmiş durumda. İç talepte yaşanan gerilemenin büyümeyi etkilemesi kaçınılmaz. Bu nedenle önümüzdeki dönemde kredi maliyetlerinde azalışın devam etmesi, özellikle de son çeyrekte maliyetlerin minimum seviyelere çekilmesini bekleniyor.

Burdan kredi kullanmayı düşünen ev-araba- vs. almayı, kredi kullanmayı planlayanlar için şunu belirtmekte fayda var. Kasım-Aralık aylarını bekleyin kazançlı çıkın.

 (Bir Önceki Ay'a göre Aylık Kredi Hacmindeki Artış Oranı)
 (Bir Önceki Ay'a göre Aylık Mevduat Hacmindeki Artış Oranı)


FinansTeknik.com
Finans Teknik.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Ekonomik Takvim

Canlı Ekonomik Takvim Investing.com Türkiye tarafından sağlanmaktadır, lider finans portalı.