Bu Blogda Ara

4 Aralık 2013 Çarşamba

Günün Öne Çıkan Başlıkları 03/12/2013

ABD’den gelen olumlu imalat verileri sonrası, Aralık ayında parasal genişlemenin (QE) azaltılacağına ilişkin beklentiler de artmış durumda. Gelişmekte olan piyasaları saran tedirginliğün de artmasıyla, BIST 100 endeksi bugün de düşüşünü devam ettirdi ve günü 73.087,49 puandan tamamladı. Düne göre %2,49 oranında değer kaybetti.

Dolar/TL paritesi 2,04 seviyelerinde günü tamamlarken, Eur/Usd paritesi de 1,3591 seviyelerine çıkmış durumda.

Altın 1220 dolar seviyelerinde hareket ederken, brent petrol %1’e yakın artışla 113 dolar seviyelerine yükselmiş durumda.

Bu hafta Moody’s Türkiye ilgili önemli açıklamalar yaptı; FED ‘in parasal genişleme programında yapacağı azaltımın global finansal piyasalar genelinde büyük olasılıkla daha yüksek fonlama maliyetlerine, daha fazla sermaye çıkışına ve kredi temin edilebilirliğinde azalmaya yol açacağını, ancak bunun Türkiye ekonomisinin çeşitli sektörlerine yapacağı etkinin büyük olasılıkla sınırlı ve kısa süreli olacağını bildirdi. Ancak piyasada çok farklı görüşler hakim olduğu için bu açıklamaların yurtiçi piyasalar üzerinde olumlu bir etkisi görülmedi. Ayrıca ekonomistlerin ağırlıklı yorumlarına baktığımızda, sermaye çıkışlarının kalıcı olması halinde Türkiye açısından etkinin sınırlı olacağı düşünülmüyor.

Yurtiçinde Kasım ayı enflasyon verileri açıklandı. TÜFE  piyasa beklentisi olan % 0,46 altında % 0.01'lik artış gösterdi ve yıllık bazda TÜFE % 7,32 olarak açıklandı. Eflasyonun beklentilerin altında açıklanmasının piyasalar üzerinde olumlu bir etkisi olması beklenirdi ancak FED kaygıları baskın geldi ve TRY üzerinde olumlu bir etki görmedik.  

Gelişmekte olan ülkeler enflasyona endeksli tahvillere yöneliyor.

Gelişmekte olan piyasaların enflasyona endeksli tahvil piyasası büyüklüğü yaklaşık 550 milyar dolar seviyelerine erişmiş durumda. Bu yıl ilk kez enflasyona endeksli tahvil ihraç eden Hindistan, bundan sonra da bu tür tahvil ihraçlarını devam ettirecek gibi gözüküyor. Filipinler de gelecek yılın ilk dönemlerinde enflasyona endeksli tahvil ihracına hazırlanıyor. Türkiye, Hindistan Brezilya ve Tayland toplamda 12,7 milyar dolar tahvil ihraç etti. Bu rakam bir önceki yıla kıyasla %27 artışa işaret ediyor.

Japonya’nın yıllardır süren deflasyondan çıkış ve ekonomik büyümeye destek paketi üzerinde çalışmaya başladığı bilgileri geliyor. Ekonomik büyümeye destek amacı ile paketin 182 milyar dolar civarında olacağı, orta ve küçük ölçekli şirktlerin destekleneceği belirtiliyor.

Euro bölgesinde ise Portekiz, 6,64 milyar euroluk tahvil ihracıyla finansman konusundaki şüpheleri şimdilik kaldırmış durumda. 2011 yılında Avrupa Birliği, IMF ve Avrupa Merkez Bankası’ndan oluşan troykadan 3 yıllık programla 78 milyar euroluk finansal yardım alan Portekiz Hükümeti, kurtarma paketinin koşulları doğrultusunda geniş çaplı kesintilere girmiştir. Portekiz Hükümeti 2014 bütçesi kapsamında uygulayacağı vergi zamları ve kesintiler yoluyla 3,9 milyar Euro tasarruf sağmayı planlamakta.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Ekonomik Takvim

Canlı Ekonomik Takvim Investing.com Türkiye tarafından sağlanmaktadır, lider finans portalı.