Bu Blogda Ara

4 Aralık 2013 Çarşamba

Günün Öne Çıkan Başlıkları 04/12/2013

Piyasalarda Fed endişesi sürüyor. 

Cuma açıklanacak ABD tarım dışı istihdam verisi, gelişmekte olan piyasalarda baskı yaratıyor. Veri, Fed’in tahvil alım programının şekillenmesinde rol oynayabilir. Bu nedenle önemli.

BIST 100, ABD istiham verisi sonrası %1,5 civarı ekside seyrederken kapanışa yakın açıklanan zayıf  ABD ISM verisiyle birlikte gelen alımlarla günü yatay seviyede 73.088 puanla tamamlandı.

Verinin ardından dolar euro karşısında değer kazandı. Eur/Usd paritesi 1,3550’in altına gerilerken, Usd/TL paritesi’ndeki yükseliş de devam ediyor. Kur 2,05 seviyesinde.

Gösterge tahvil %9,30 seviyesine yükseldi.

Altın, gerilediği 5 ayın en düşük seviyesinden sonra toparlanmaya başladı. Altının onsu %2 artışla 1245 dolar seviyelerine yükseldi. Petrol’de ise yatay seyir devam ediyor. Brent petrol 113 dolar seviyesinde.

ABD 10 yıllık vadeli hazine tahvillerinin faizi %2,83 seviyesinden işlem görüyor.

 ABD verileri karışık.

ABD’de açıklanan ADP Ulusal istihdam raporu’na göre, özel sektörde istihdam artışı Kasım ayında 215 bin ile beklentilerin üzerinde gerçekleşti. (Beklenti: 173 bin)

ABD’de araç satışları Kasım ayında, Şubat 2007’den bu yana görülen en iyi ayı geçirdi.

ABD’de Kasım ayında hizmet sektörü ISM beklenenden düşük 53,9 seviyesinde açıklandı. (Beklenti: 55)

ABD’de Ekim ayı yeni konut satışları beklentilerin üzerinde 444 bin seviyesinde açıklandı. (Beklenti: 428 bin)

Euro bölgesi’nde işler yolunda gözükmüyor.

Euro bölgesi’nde, Kasım ayı hizmet sektörü PMI 51,2 ile beklentilerin üzerinde açıklandı.

Endekste 50 seviyesinin altı daralmaya, üzeri ise büyümeye işaret ediyor.

Euro Bölgesi ekonomisi beklentiye paralel, üçüncü çeyrekte %0,1 büyüdü.

Çin’de HSBC tarafından hazırlanan hizmet sektörü satınalma yöneticileri endeksi (PMI) Kasım ayında, Ekim ayındaki 52,6 puandan 52,5 puana geriledi. Açıklanan PMI verisi Çin’deki hizmet sektörü büyümesinin Kasım ayında da devam ettiğini, alt kalemlerdeki büyüme ivmesinin de yavaşlamaya başlayacağını işaret ediyor.

Japonya Merkez Bankası Başkanı, BOJ’un parasal gevşemeye  ihtiyacı olmadığını, ek parasal gevşeme tedbirlerinin yıllardır devam eden deflasyonun sona erdirilmesi yönündeki çabaları bozabileceğini söyledi. 

Portekiz, 6,64 milyar Euro tutarındaki kısa vadeli borcunu 2018 vadeli tahvillerle değiştirerek, birkaç yıl için rahat nefes almış oldu. Avrupa Birliği, IMF ve Avrupa Merkez Bankası’ndan oluşan troykadan 78 milyar euroluk finansal yardım alan Portekiz Hükümeti, böylece iki yıl içinde vadesi dolacak tahviller için gereksinim duyduğu nakdin dörtte birinden kurtulmuş oldu. Tahvilleri değiştirmek daha yüksek getiri anlamına geldiğinden piyasa oyuncuları için cazip bir fırsat yaratılmış oldu. 2015 vadeli %3,22 faizli tahvilleri 2018 vadeli %4,87 faizli tahvillerle değiştirmiş oldular.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Ekonomik Takvim

Canlı Ekonomik Takvim Investing.com Türkiye tarafından sağlanmaktadır, lider finans portalı.