Bu Blogda Ara

6 Aralık 2013 Cuma

Günün Öne Çıkan Başlıkları 05/12/2013

ABD’den gelen olumlu veriler sonrası FED, tahvil alım programına dair kaygıları artırarak borsalarda satışa neden oluyor. Bugünlerde ABD’den gelen her olumlu haber, dış dünyaya olumsuz olarak etki ediyor.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi, ek parasal gevşeme haberleri bekleyenleri hayal kırıklığına uğratarak güvercinvari duruşunu korudu. Yaptığı açıklamalar sonrası piaysalar üzerindeki etkisi sınırlı oldu.

BIST 100, iyi gelen ABD verileri sonrasında günü %1,50 kayıpla 71.991 puanla kapattı.

Verilerin ardından dolar euro karşısında değer kaybetti. Eur/Usd paritesi 1,3650’nin üstüne yükselirken, Usd/TL paritesi’ndeki düşüş de devam ediyor. Kur 2,0370 seviyesinde.

Altın gerilemeye kaldığı yerden devam ederek 1225 dolar seviyesine indi. Petrol’de gerilemeye devam ediyor. Brent petrol 111 dolar seviyesinde.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) politika değişikliğine gitmedi.

Avrupa Merkez Bankası (ECB), beklentiler paralelinde değişikliğe gitmeyerek faiz oranlarını %0,25 seviyesinde bıraktı. Ayrıca bankaların merkez bankasında tuttukları mevduatlar için belirlenen faiz oranını %0 seviyesinde bıraktı.

Draghi’nin açıklamalarıyla EUR/USD paritesi yükseldi.

Faizde indirim kararı konusunda tamamen haklı olduklarını belirten Draghi, ekonomik görünüm için risklerin hala aşağı yönlü olduğuna dikkat çekti. Para politikası araçlarının gerektiği sürece destekleyici olacağını, bu doğrultuda her türlü enstrümanı kullanmaya (eksi mevduat faizi verilmesi konusu) hazır olunduğu mesajını verdi. Orta ve uzun vadede enflasyonun %2’lik hedeflerine yakın seyredeceğini belirtti.

ECB’nin revize ettiği son tahminler aşağıdaki gibi.

Büyüme tahmini
2013 için, -%0,4 daralma olarak tuttu.
2014 için,%1,0’den %1,1’e revize edildi.
2015 için, %1,5.

Enflasyon tahmini
2013 için, %1,5’ten %1,4’e revize edildi.
2014 için,%1,3’ten %1,1’e revize edildi.
2015 için, %1,3.

ABD’den gelen olumlu veriler ECB’yi gölgeledi.

ABD'de gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYH) bu yılın üçüncü çeyreğinde kaydettiği büyüme, daha önce açıklanan yüzde 2.8 seviyesinden yüzde 3.6'ya revize edilerek beklentilerin üzerinde gerçekleşti ve 2012'nin ilk çeyreğinden bu yana en güçlü seviyede açıklandı. ABD'de ikinci çeyrek GSYH büyümesi nihai yüzde 2.5 olarak açıklanmıştı.

ABD'de işsizlik maaşı başvuruları 30 Kasım'da sona eren haftada 298bin'e gerileyerek beklentilerin altında açıklandı. (Beklenti: 325bin)

ABD’de fabrika siparişleri Ekim ayında %0,9 ile beklenenden az düşüş kaydederek olumlu geldi. (Beklenti: %1 düşmesiydi)

Açıklanan veriler sonrasında ABD’nin 10 yıllık tahvillerinin getirisi yüzde 2.85'e yükseldi.

İngiltere Merkez Bankası (BOE) faizleri değiştirmedi.

İngiltere Merkez Bankası (BOE), beklentiler paralelinde değişikliğe gitmeyerek faiz oranlarını %0,50 seviyesinde bıraktı. Mart 2009 tarihinden bu yana faiz oranı değişmemiş oldu.

BOE, Varlık Alım Programını da değiştirmeyerek, 375 milyar sterlin olarak bıraktı.

Japınya Ekonomik Büyümeye destek paketini onayladı.

Japonya 182 milyar tutarlı ekonomik pakete onay verdi. Paketin merkezini 54 milyar dolar tutarlık harcama imkanı oluşturuyor, geri kalanı ise hükümet onaylı bankaların sağlayacağı krediler ve önceden planlanmış olan yerel yönetim harcamalarından oluşuyor.  Onaylanan paketin ekonomik büyümeye %1,0 katkı sağlaması ve 250 bin kişiye iş imkanı yaratması bekleniyor.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Ekonomik Takvim

Canlı Ekonomik Takvim Investing.com Türkiye tarafından sağlanmaktadır, lider finans portalı.