Bu Blogda Ara

7 Aralık 2013 Cumartesi

Günün Öne Çıkan Başlıkları 06/12/2013



Beklenenden iyi gelen ABD tarım dışı istihdam verisinin ilk yansımaları piyasaya oldukça olumsuz yansıdı. Borsalar düşüşe geçerken, dolar hızla yükseldi. Açıklanan veriler sonrasında ABD’nin 10 yıllık tahvillerinin getirisi yüzde 2.92’ye kadar yükseldi. Saniyeler içinde Dolar/TL 2,05’in üzerine çıktı, BIST 100 eksiye döndü ve gösterge tahvil %9,41’e yükseldi.

Hafta boyunca bugünkü tarım dışı istihdam verisinin belirsizliğiyle fiyatlanan piyasalar oldukça karışık tepkiler veriyor. Belirsizlik nedeniyle beklentiyi önceden satın alan piyasalar veri açıklandığı andaki olumsuz tepkisini bir süre sonra olumlu bir havaya bıraktı. Dolar/TL kuru 2,02 seviyelerine kadar gerilerken BIST 100 endeksi yükselişe geçerek gün sonunda %1,93 artıda kapattı. Endeks değeri 73.378 olarak gerçekleşti. Gösterge tahvil %9,33 seviyelerine geriledi. ABD 10 yıllık tahvillerinin getirisi tekrar %2,85 seviyelerinde işlem görüyor.

Euro ise, dolar karşısında gücünü korumaya devam ediyor. ECB Başkanı Draghi’nin dünkü açıklamaları bunda oldukça etkili. EUR/USD paritesi %1,37 seviyesinden işlem görüyor.

ABD’de Kasım ayı tarım dışı istihdam 203 bin ile beklentilerin üzerinde arttı. (Beklenti: 180 bin) Kasım ayı işsizlik oranı ise 2008 yılından beri en düşük seviye olan %7’ye geriledi. (Beklenti:%7,2)

ABD’de Michigan üniversitesi ve Reuters tarafından hazırlanan tüketici güven endeksi Aralık’da 82,5 değeri alarak beklentilerin üzerinde açıklandı. (Beklenti:76)

Almanya’da imalat sanayi siparişleri Ekim’de %2,2 ile beklentilerin üzerinde düştü. (Beklenti: %0,6)

FED Başkanlarından temkinli açıklamalar.



Chicago Fed Başkanı; Kasım ayı tarım dışı istihdam raporuna rağmen istihdam konusunda henüz rahat olmadığını söyledi. Birkaç ay daha iyi rakamlar görmek istediğini, güçlü verilerin sürdürülebilir olması gerektiğini belirtti.

AtlantaFed Başkanı; Aylık 85 milyar dolar tahvil alım tutarını geri çekmeye başlanması için doğru zamanın geldiğini belirtti. Gelecek yıl sonunda sona erdirilmesinin makul olduğunu belirten başkan, ilk azaltımdan itibaren sürece ilişkin takvimin ortaya konulması gerekliliğini ifade etti.

Philadephia Fed Başkanı; beklenenden iyi gelen istihdam artışının varlık alımlarını azaltma ihtimalini artırdığını söyledi. Tahvil alım programından çıkış yolunun ayarlanmasında tam zamanı olduğunu ifade etti.

ABD’de Ekim ayında yaşanan ve hükümetin 16 gün kapanmasına neden olan bütçe krizi, borç tavanının onaylanmasıyla geçici olarak ötelenmişti. Anlaşmaya göre, 15 Ocak 2014’e kadar Hükümete açık kalabileceği kadar fonlanma yetkisi, 7 Şubat 2014’e kadar Hazine’ye borçlanma yetkisi verilmişti. Borç krizine ilişkin belirsizliklerin hala devam etmesi nedeniyle, FED’in tahvil alım programında azaltıma başlayacağı tarihin bir süre daha  ötelenebileceğini (en azından Mart ayına kadar), öncesinde borç krizinin aşılması gerektiğini düşünüyorum. Fed başkanlarından gelen açıklamalar da gösteriyor ki, ekonomiye ilişkin bir süre daha olumlu veriler görmeden tahvil alım programıyla ilgili bir değişiklik söz konusu olmayabilir.

Herkese iyi haftasonları…

1 yorum:

Ekonomik Takvim

Canlı Ekonomik Takvim Investing.com Türkiye tarafından sağlanmaktadır, lider finans portalı.