Bu Blogda Ara

16 Aralık 2013 Pazartesi

Günün Öne Çıkan Başlıkları 16/12/2013


Piyasalar Fed’in kararını bekliyor.

Finansal piyalar Fed toplantısını olumlu bir havada beklemeye devam ediyor. Türkiye saati ile Çarşamba akşamı açıklanacak toplantı kararları öncesinde gelişmekte olan piyasalar artıda seyrediyor.

BIST 100’de bu olumlu havanın getirdiği heyecanla  günü %1,05 yükselerek 74.843 puandan kapadı. Son günlerde ABD tarafından gelen olumlu haberler gelişmekte olan piyasalara olumsuz yansımaktayken, Cuma gününden itibaren bu senaryo değişmiş gözüküyor. Fed’in Aralık ayı toplantısından gelecek karar ne olursa olsun, piyasalar üzerindeki etkisinin olumlu veya olumsuz beklendiği kadar yüksek olmayacağını düşünüyorum. Beklentim;  tahvil alımının hemen azaltılmayarak 2014 yılı içinde uygulanacak bir azaltım programının adını koymak, belki tutar veya tarih vermek olacağı yönünde.

PPK Toplantısında değişiklik beklenmiyor.

Yarın düzenlenecek PPK toplantısında TCMB’nin değişikliğe gitmesi beklenmiyor, ancak Fed’e ilişkin beklentilere göre alınmış bir karar görmemiz mümkün. Merkez Bankası’nın son dönemde artan kredilerden rahatsızlık duyduğu bilinen bir gerçek. Bu nedenle faizlerde değişikliğe gidilmeden para politikasında sıkılaştırıcı adımların atılması yönünde bir karar görebiliriz.

Özellikle bugün Avrupa borsaları beklentilerden iyi gelen Euro Bölgesi imalat PMI verilerinin etkisiyle artarken, ABD’de açıklanan sanayi üretim verisi de beklenenden iyi gelerek Wall street endekslerini destekledi. Tüm bunlar olurken BIST 100 endeksi de yükselmeye devam etti.

EUR/USD paritesi 1,3770 seviyelerine yükselirken, Dolar/TL ise, 2,0278 seviyelerine geri çekilmiş durumda. Sepet ise, 2,42 ile tarihi seviyelerini test etmeye devam ediyor. Gösterge tahvil ise, %8,88 seviyelerine gerilemiş durumda.

Altının onsu 1240 dolar, brent petrol 109,1 dolar seviyesinde seyrediyor. ABD 10 yıl vadeli hazine tahvilinin faizi %2,85 seviyesinden işlem görüyor.

İşsizlik artmaya devam ediyor.

Tüik’in açıkladığı verilere göre İşsizlik Eylül ayında, %9,9 olarak açıklandı. Mevsimsel etkilerden arındırılmış işsizlik oranı ise, 2014 Şubat ayından beri devam eden yükselişini sürdürerek %10,2 seviyesine yükselmiş durumda.

ABD’de sanayi üretimi Kasım ayında %1,1 ile beklentilerin üzerinde arttı. İmalat sanayi kapasite kullanım oranı ise, %79 seviyesinde. (Beklenti: %78,4)

Euro Bölgesi’nde imalat PMI Aralık ayında 52,7 ile beklentilerin üzerinde açıklanırken, hizmetler PMI 51 ile beklenenin altında bir değer aldı. Euro Bölgesi’nde devam eden durgunluk nedeniyle toplam ticaret fazlası Ekim ayında geçen yılın aynı ayına göre ikiye katlanmış durumda. Yılın ilk 10 ayında ihracat %1 artarken, ithalat %3 gerilemiştir.

Japonya’da Abe hükümetinin uyguladığı teşvik politikaları ivme kazanırken, Japon işletmelerin ekonomiye güveni  Aralık ayı itibariyle son 6 yılın en yüksek seviyesine çıkmış durumda.

Çin’de HSBC imalat sektörü PMI endeksi Aralık ayında 50,5 puana geriledi. (Beklenti: 50,8) 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Ekonomik Takvim

Canlı Ekonomik Takvim Investing.com Türkiye tarafından sağlanmaktadır, lider finans portalı.